Kistelepülési ellátás

A jellemzően kistelepüléses Zalában összesen 258 település található, köztük 10 város és 248 község. A megye 10 városa közül a legtöbb kisváros, 5 város 5000 fő alatti település. Valamennyi zalai község 5000 lakos alatti kistelepülés, közülük 3 település működtet önállóan könyvtárat, és szerepel a nyilvános könyvárak jegyzékén is.  A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 2019-ben 246 kistelepüléssel kötött megállapodást a könyvtári szolgáltatások biztosítására, de a feladatot városi könyvtárakkal való feladat megosztással végzi:

Kistelepülési ellátás együttműködve a városi könyvtárakkal

 

Ellátó könyvtár Ellátott települések száma
Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 83
Városi Könyvtár Lenti 50
Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa) 46
Fejér György Városi Könyvtár (Keszthely) 41
Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár (Letenye) 26
   

Bővebb információk a könyvtári információs és közösségi helyekről a település nevének kiválasztásával, vagy a térképre kattintva itt érhetők el .

 

KSZR szolgáltatás Zala megyében

Dokumentum és információszolgáltatás

A könyvtári szolgáltatás alapja a jól válogatott, folyamatosan gondozott, a legfrissebb újdonságokat is tartalmazó gyűjtemény.
Könyvtárunk munkatársai a településeken lévő elavult könyveket leválogatják, a megmaradó állományt rögzítik a számítógépes adatbázisban. Így a szolgáltató katalógusában a teljes kistelepülési állomány visszakereshetővé válik.
A könyvekbe vonalkód is kerül, lehetővé téve a számítógépes kölcsönzést és a gyorsabb állományellenőrzést. Új könyvek, CD-k, DVD-k legalább évi 6 alkalommal kerülnek kiszállításra, figyelembe véve a helyi olvasók igényeit.
Színes hetilapokkal, magazinokkal is bővítjük a könyvtárak kínálatát. /előfizetett folyóiratok a kistelepülések számára/
A kistelepülésekre kerülő állományok nyilvántartását könyvtárunk végzi a Textlib integrált rendszerben. Az adatbázis használatát továbbképzéseken tanítjuk meg a helyi könyvtárosoknak
A települések helyi gyűjteményébe a gyakran keresett kerülnek be, az egyéni igényeket könyvtárközi kölcsönzéssel biztosítjuk. Így a kistelepülési könyvtárhasználó térítés nélkül néhány napon belül hozzájut a keresett műhöz.
A lakosság információs igényeit- a nyomtatott dokumentumok mellett- egyre inkább az Internet segítségével elégíti ki. Ezért fontos, hogy minden szolgáltatóhelyen legyenek korszerű számítógépek és elérhető széles sávú internet kapcsolat.
A teljeskörű információszolgáltatás fontos része a könyvtárunk honlapján elérhető tartalmak hozzáférhetővé tétele, a helyismereti, helytörténeti tájékoztatás.

Közösségi szolgáltatások, rendezvények, használóképzés

A kistelepülési szolgáltatóhelyeken a használók kellemes környezetben tanulhatnak, művelődhetnek, szórakozhatnak, információkat szerezhetnek, találkozhatnak barátaikkal, ismerőseikkel
Számos településen gyermeksarok várja a legkisebbeket.
A gyermekeknek és felnőtteknek is szervezünk különböző programokat, melynek keretében neves írók, előadóművészek látogatnak el a kistelepülésekre. Munkatársaink, meghívott vendégeink előadásokat, kézműves foglalkozásokat tartanak az érdeklődőknek.
Fontos feladatnak érezzük a számítógép- és internet használat oktatását azoknak, akik korábban ezt nem tanulták. Így elsősorban a középkorúak és nyugdíjasok számára szervezünk kezdő és haladó, térítésmentes tanfolyamokat.
A használók mellett a helyi könyvtárosok továbbképzéséről is gondoskodunk. Évente szervezünk szakmai napokat, alapfokú könyvtárhasználói tanfolyamokat, illetve az elektronikus kölcsönzés betanítására szolgáló Textlib tanfolyamokat.

KSZR Ajánlás

KSZR ajánlás (előadás)

PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2023
PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2022
Microsoft Word szöveges dokumentum  KSZR MUNKATERV 2021
PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2020
PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2019
PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2018
PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2017
PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2016
PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2015
PDF dokumentum  KSZR MUNKATERV 2014
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2022
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2021
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2020
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2019
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2018
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2017
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2016
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ FÉLIDŐS 2016.
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2015
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2014
PDF dokumentum  KSZR BESZÁMOLÓ 2013
PDF dokumentum  Előfizetett időszaki kiadványok a kistelepüléseken 2016-ban
Microsoft Powerpoint dokumentum  Előadás: A KSZR szolgáltatások népszerűsítése
PDF dokumentum  39/2013. évi EMMI rendelet a KSZR működtetéséről
Microsoft Powerpoint dokumentum  Előadás: A Textlib integrált rendszer használatának tapasztalatai