webmark europe www.webmark-europe.com

nyelv   ::   language   ::   taal    magyar english nederlands

cms

A CMS (content management system), azaz tartalomkezelő rendszer a jelenlegi internetes weblap- és portálépítési eszközök és módszerek alapelemének számít. Meghatározza a weboldal fejlesztési folyamatait, a különféle tartalmak (a felhasználó által meghatározott formátumban való) beillesztéséért felelős, továbbá meghatározó szerepe van a keresőkre való optimalizáció, illetve a közösségi marketing eszközök beépítése terén. Ezen eszköz segítségével valósítható meg az alternatív megjelenítés, legyen az nyelvi-, akadálymentesített változat, vagy mobil platform. A CMS segítségével az internetes felületeken kívül belső, szűk- vagy tágabb körben használatos, úgy nevezett intranetes felületek is építhetőek, támogatva a csoportmunka, illetve a belső kommunikáció egyes részterületeit.

 

A CMS-ek az alap szöveg- valamint egyéb tartalmi egységeken (kép, videó, dokumentum, csatolt állomány, képgaléria, szavazás, fórum, vendégkönyv,...) kívül kapcsolódási pontot kell, hogy jelentsenek az egyedi adatbázisok, speciális internetes felületek között. Például aukciós felületek, űrlapokból építkező oktatási (e-learning, kvíz) célú weboldalak, webshopok, interaktív játékok, szolgáltatást megrendelő- és utánkövető (logisztikai) és egyéb felületek, továbbá a mikro- és marketing szájtok tartalommenedzselő eszköze lehet.

 

Megkülönböztetünk a forráskód licenszének elérhetősége szerint zárt- és nyílt forráskódú CMS-eket; a két felfogás különböző előnyöket és hátrányokat foglal magába. 

Rendkívül sok nyílt forráskóddú tartalomkezelő rendszer létezik, ezek közül is ismertebb a Joomla vagy a Drupal, amelyeket a GNU licensz alatt terjesztenek. Ez azt jelenti, hogy teljesen ingyenesek, és szinte bárhol hostolhatóak, mivel a rendszererőforrás-igényük minimális. Általában a teljes forráskódjuk is elérhető bárki számára, ezáltal bármely komponensük egyedileg módosítható, a felhasználás igényei szerint változtatható, testreszabható; ám ebben rejlik egyben legnagyobb gyengesége is. Ugyanis nyíltsága miatt előszeretettel töltik le hackerek e forráskódokat, hogy sebezhetőségeket, támadásra alkalmas réseket leljenek fel bennük, és azt már működő, publikusan elérhető weboldalakon, portálokon aknázzák ki. Másik hátránya a már módosított kódokból építkező rendszereknek az, hogy a későbbiekben az eredeti forrás új verziójának megjelenése után arra a verzióra frissíteni ezeket nehézkes; előfordul, hogy a teljes HTML/CSS template-et az alapoktól kell újraírni, mert inkompatibilissá váltak az eredeti rendszer újabb verzióval, annak új és/vagy módosított működésű funkcióival.

A licensz-köteles CMS-ek forráskódja és annak know-how-ja a legtöbb esetben a fejlesztőnél marad, ami aztán zárt környezetben változik, frissül, módosul. Ehhez a kódhoz a partnerek, külsős fejlesztők, a weboldalakat, portálokat megrendelők nem férnek hozzá, azt nem módosíthatják, nem eszközölhetnek benne változtatást; ám ezáltal a rendszer integritása sem sérülhet, továbbá a rendszer is biztonságosabb, ugyanis a kód ismeretének hiányában a nem kívánatos külső támadók is nehezebben találnak fogást a CMS-en. Általában több szerveren üzemelnek szimultán (különálló adatbázisok, cache, back-end, front-end, stb.), és speciális hardver- illetve szoftver-követelménnyel rendelkeznek. Hátrányuk, hogy egy adott CMS-re felépített weboldal, portál, webshop  (stb.) az esetek döntő többségében más platformon, más közegben nem működőképes; a tartalom és dizájn migrációja során a teljes weboldalt az alapoktól kell újraépíteni az új környezetnek megfelelően. Ellenben a weboldal teljes életciklusa alatt biztosított a fissítési- és hibajavítási támogatás, funkció- és szolgáltatási palettí bővítés, továbbá nem feltétlenül szükséges saját szervert vásárolni, vagy kiszolgáló-személyzetet fenntartani a weboldal technikai működtetéséhez.