Országos Könyvtári Napok Zalában

2015. október 5-11.

Ebben az évben a Nagy Könyvtári Show címmel 10. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Könyvtári Napok 2015. október 5-11 között. Célja, hogy a hét során kerüljenek bemutatásra a könyvtárak sokszínű szolgáltatásai, azok a korszerű, praktikus, mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szabadidős és közösségi tevékenységéhez nyújtanak komoly segítséget, kapaszkodót. Ehhez hozzájárul a témakörök változatossága is:

  • Megemlékezések, emlékek napja
  • Partnerségben a biztonságos életért
  • Összefogás az egészségünkért
  • Olvassunk együtt!
  • Könyvtári show

Bízunk benne, hogy a városok könyvtárai mellett, hogy minél több községi nyilvános könyvtár és KSZR szolgáltatóhely is csatlakozik az országos programsorozathoz és szerveznek a településükön a könyvtárban különböző programokat, és bekapcsolódnak az országos játékokba.  A nyitvatartási napokon legyenek a kölcsönzés mellett például gyerekfoglalkozások, előadások, felolvasások, könyvtárhasználati órák, filmvetítések, kiállítások, vagy közös fotónézegetés, beszélgetés, könyvajánló, rejtvényfejtés. Minden korosztály számára érdeklődésüknek megfelelő rendezvényekre kerüljön sor. A helyi kismamák számára lehet baba-mama programot létrehozni. Ha van a településen óvoda, vagy iskola, a helyi könyvtáros vegye fel a kapcsolatot az óvónőkkel illetve a pedagógusokkal a programok tervezésekor. Hívják meg a könyvtárba a felnőtt olvasókat, érdemes megkeresni a helyi művészeti csoportokat, civil szervezeteket. Törekedjünk arra, hogy október 5-11 között legyen minél több program a könyvtárakban. Ha van rá lehetőség, október 11-én a Könyves Vasárnapon is tartson nyitva a helyi könyvtár és szervezzenek különböző programokat, olvasótoborzást.

A szervezéshez a szolgáltatók segítséget nyújtanak.

A segítségnyújtás formái:

  1. Vendégek meghívása író-olvasó találkozóhoz, ismeretterjesztő előadáshoz
  2. Programajánlók, forgatókönyvek, rejtvények biztosítása a könyvtárban megtartható foglakozásokhoz (pl. mesefeldolgozás, ismeretterjesztő foglalkozás, anyanyelvi játék, információkeresés, játékos fejtörők felnőtteknek és gyerekeknek)
  3. Apró ajándéktárgyak, szórólapok, baba foglalkoztató füzet és baba olvasójegy biztosítsa
  4. A programok regisztrálása, fotók feltöltése, statisztika szolgáltatása a projekt honlapján: http://osszefogas.kjmk.hu/ (ehhez a kistelepülések programjaikat a szolgáltatójuknak küldjék el!)
  5. A programot népszerűsítő plakát elkészítése
  6. Szakmai tanácsadás.

Az Országos Könyvtári Napok honlapján (http://osszefogas.kjmk.hu/) elérhetők az információk szeptember 10-től. Letölthető a logó, plakátok, és a reklámfilm is. El lehet kezdeni a programok regisztrálását.

Október 5-től folyamatosan fel kell tölteni az Országos Könyvtári Napok honlapján a programok fotóit és rögzíteni látogatók számát is, ezért a szolgáltató hely könyvtárosa a programjairól küldjön 1-1 képet a kapcsolattartójának valamint adja meg, hogy hány fő vett részt a programokon.

A sikeres megvalósulás érdekében mindenki aktív közreműködésére számítunk!


 

Microsoft Word szöveges dokumentum  WORD-ben szerkeszthető plakát