Országos Könyvtári Napok 2019

                                                            
„Minden virágszál említésre vár, minden marék por megjegyzésre méltó...”
(Weöres Sándor)

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT projekt keretében ezek közül az igen fontos, mindannyiunk és gyermekeink, unokáink életét is alapvetően befolyásoló témák közül igyekszünk könyvtári környezetben, sajátos eszközeinkkel alaposabban körüljárni néhányat, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tehetünk a megoldás felé.

Sokféle hagyományt követve, de számos újdonságot is tartogatva készülnek a könyvtárak az októberi napokra. Örülnénk, ha a különböző könyvtártípusok – közkönyvtárak, iskolai, felsőoktatási és szakkönyvtárak – összefogásával intézményeinkben a rendszeres könyvtárlátogatók mellett a ma még távolmaradók is tartalmas események részesei lehetnének.

2018-ban 6262 programon 218 ezer fő vett részt az ország 1803 településének 2115 intézményében, ami a hazai könyvtári rendszer összehangolt működése mellett a sok-sok partnerünknek is köszönhető. Programsorozatunkat ezúttal is minden korosztályra gondolva terveztük. A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre koncentráltunk:

  • A mese hatalma

  • A lét meghatározói: a négy elem

  • Felelősségünk a klímaváltozás

  • Fenntartható fejlődés

  • Velünk élő természet

  • Jövőnk, az ökokultúra

Október 6-án, a Könyves Vasárnapon a könyvtárak rendhagyó programokkal, zenés-játékos könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel várnak gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A könyvbemutatók, irodalmi játékok, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan mindenki talál majd kedvére valót.

Bízunk benne, hogy a 14. Országos Könyvtári Napok is kiemelkedő eseménye lesz a hazai könyvtárak együttműködésének. Kívánjuk, hogy sok-sok érdekes beszélgetés, tartalmas előadás, olvasáshoz kötődő kreatív játék ezernyi szép pillanatát őrizze majd az emlékezet.

Budapest, 2019. szeptember 3.

 

Ramháb Mária
elnök
Informatikai és Könyvtári Szövetség