Hogyan készítsünk plakátot?

Néhány hasznos ötlet a pályázathoz

 

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK PLAKÁTOT?

Határozzuk meg a témát, a célcsoportot és hogy milyen reakciókat várunk a plakáttól. A plakát keltse fel a figyelmet és minden lényeges információt tartalmazzon. Minden plakátnak kell, hogy legyen szöveges része is, de feleslegesen sok információt nem szerencsés feltüntetni rajta. Az emberek az információkat szelektálják és aprólékos szövegű plakátokra nem szentelnek túl sok figyelmet. Az általunk nyújtott információ legyen ötletes és minél rövidebb. Fontos a plakát grafikája és betűtípusa. Válasszunk olyan betűtípust, amely kevésbé ismert, de könnyen olvasható.

Számos ügyes online eszköz áll rendelkezésre: például az ingyenes canva.com program, amely segít profi tervezők meglévő sablonjait pár perc alatt testre szabni a saját elképzeléseink alapján. Ugyanilyen jó a designcap.com is, ami szintén egyszerűen kezelhető program.

Saját fotókkal is lehet dolgozni, de csak jó minőségű fényképeket használjunk. Ha nincs megfelelő minőségű képünk, akkor inkább keressünk ingyen letölthető képeket a weben. Ilyen lelőhelyből több is van, például az unsplash.com vagy a https://pixabay.com/. Kiváló minőségű ingyenes fotók és a letöltésük teljesen legális.

A jó plakát nem csak informatív, hanem érdekes, figyelemfelkeltő és esztétikus is egyben, amely magára vonzza a tekinteteket. Több funkciót lát el egyszerre, ezért fontos szempont a precizitás és a tökéletes kivitelezés. Figyeljünk a helyesírásra és arra is, hogy minden részlet jól látható legyen.

A fenti szöveg összeállításához az alábbi cikk szolgált alapul:

https://www.cdrmarket.hu/hogyan-keszitsunk-plakatot-es-hogy-nyomtassuk-ki/

 

ONLINE HASZNÁLHATÓ ÉS LETÖLTHETŐ PROGRAMOK:

https://www.canva.com/

Magyar és angol nyelv, e-mailes regisztráció szükséges

https://www.designcap.com/

Angol nyelv, e-mailes regisztráció szükséges

https://grafitx.com/

Angol nyelv, nem szükséges regisztráció. Hogyan működik? https://grafitx.com/ne-fizess-draga-poszter-grafikakert-szerkeszd-meg-magadnak-ingyen-es-konnyeden-a-grafitx-online-szerkeszto-segitsegevel/

RONYASOFT POSTER PRINTER 3.02.16

Régebbi, klasszikus szerkesztőprogram, amely a letoltokozpont.hu-n letölthető

PAINT 3D

A program használata: https://www.youtube.com/watch?v=QLMBSoeVPao&feature=youtu.be

WORD, PUBLISHER, POWER POINT

A Microsoft Office csomag ismert szerkesztőprogramjai