A KISTELEPÜLÉSI KÖNYVTÁRI ELLÁTÁS 2016. ÉVI ÁLLAMI TÁMOGATÁSA, KERETSZÁMAI A KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNYBEN

A KISTELEPÜLÉSI KÖNYVTÁRI ELLÁTÁS 2016. ÉVI ÁLLAMI TÁMOGATÁSA, KERETSZÁMAI A KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNYBEN

A 2016. évi könyvtári ellátás finanszírozásáról a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló C. törvény rendelkezik:

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatásáról a keretszámokat és a kiegészítő szabályokat a 2. sz. melléklet (A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása) IV. pontjában találjuk információkat.

Az 1.b) pontban a megyei könyvtárak feladatainak támogatása, az 1.d) pontban a települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak támogatása, az 1. h) pontban a megye könyvtár kistelepülési célú kiegészítő támogatása, az 1.i) pontban a települési önkormányzatok könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatása szerepel. A Kiegészítő szabályok között találjuk az összegek felhasználásának feltételeit. Az alábbiakban a kistelepülési könyvtári ellátást érintő előírásokat összegezzük.

1.d) A települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és feladatainak támogatása

Az előirányzat nem változott, továbbra is 8721 millió Ft. A fajlagos összeg is megegyezik a 2015. évi összeggel, 1140,- Ft/fő, de településenként legalább 1 200 000 Ft. Az önkormányzatokat lakosságszám alapján illeti meg. A lakosságszám megállapítása a 2015. november 1-i adatok szerint történik. Az összeg 2016. december 31-ig használható fel. Az összeg felhasználásáról az önkormányzatoknak 2017. február 28-ig adatot kell szolgáltatni. Az összeg az alábbi kiadásokra számolható el: • Könyvtári szolgáltatások • Közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése • Hagyományos közösségi kulturális értékek gondozás • Egész életre kiterjedő tanulás, amatőr művészetek • Kulturális alapú gazdaságfejlesztés A nyilvános könyvtárat fenntartó önkormányzatoknak kell a támogatás 10%-át dokumentum beszerzésre fordítani, a szolgáltatóhelyként működők esetén ez nem kötelező. Az 1200 fő és az alatti lakosságszámú önkormányzatnak a támogatás legalább 15%-át könyvtári szolgáltatásokhoz szükséges infrastruktúra megújítására, illetve közművelődési tevékenységhez kapcsolódó kiadásokra kell felhasználnia.

1.h) A megyei könyvtár kistelepülési könyvtári célú kiegészítő támogatása

Az előirányzat itt sem változott, továbbra is 1 909,7 millió Ft. A fajlagos összeg is megegyezik a 2015. évi összeggel. A támogatást a megyeszékhely megyei jogú város önkormányzata igényelheti az alapján, hogy a megyei könyvtár 2015. október 15-ig hány 5000 fő alatti lakosságszámú könyvtári szolgáltatóhelyet működtető településsel kötött megállapodást. A támogatás éves összegét január 5-ig teszik közzé a kormányzati portálon. Az igényelhető összeget meghatározza, hogy a település nagysága • 1000 fő és az alatti lakosságszámú település esetén 668 300 Ft/település • 1001-1500 közötti lakosságszámú település esetén 1 060 760 Ft/település, • 1501-5000 fő közötti lakosságszámú település esetén 1 002 460 Ft/település. Az összeg 2016. december 31-ig használható fel és elsősorban működési célokat szolgál. A lakosságszám megállapítása a 2015. novembert 1-i adatok szerint történik. A támogatást a Könyvtári Szolgáltató Rendszer (KSZR) által nyújtott szolgáltatások teljesítéséhez kapcsolódó kiadásokra lehet felhasználni. A támogatás szempontjából kizárólag a „Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása”, a „Könyvtári állomány feltárása, megőrzése és védelme”, valamint a „Könyvtári szolgáltatások” kormányzati funkciókon elszámolt kiadások vehetők figyelembe. Ha a megyei könyvtár a KSZR szolgáltatás megszervezéséhez megállapodást köt a városi könyvtárral, a városi könyvtár által ellátott feladatok költségeinek fedezetéről e támogatás keretei között a megyei könyvtár gondoskodik.